TOP 10 seriálov z väzenského prostredia
Seriali z väzenského prostredia - Wentworth

Čo robí príbehy spoza mreží také divácky atraktívne? Je to spravidla perfektný koktejl drámy, intríg, niekedy aj humoru, nepravdepodobných spojenectiev a celkovú atmosféru dotvára drsné prostredie. Svoje robia aj charaktery zločincov, ktoré však nemusia byť nevyhnutne skazené. Častokrát sa tak stáva, že aj trestanci s pokrivenou minulosťou nám môžu prirásť k srdcu. Ak navyše bojujú za spravodlivú vec, seriálová bomba je na svete. Pripravili sme pre vás rebríček najlepších seriálových príbehov spoza väzenských múrov. Koľko z nich ste už videli?

10. Prisoners’ Wives, 2012

Na chvoste, ale predsa v prvej desiatke sa ocitol seriál Prisoners` Wives. Britská seriálová dráma z kuchyne BBC však nie je typická show z väzenského prostredia. V centre diania sa ocitajú štyri rozdielne ženy, z ktorých sa každá iným spôsobom vyrovnáva s faktom, že ich muži si odkrúcajú tresty za mrežami. Každá má svoj vlastný príbeh a svoje vlastné tajomstvá. 

Show má možno rozporuplné kritiky, ale na nepriazeň divákov sa nemôže sťažovať. Ak však hľadáte niečo náročnejšie a hlbšie s prepracovanými charaktermi, dejom a psychológiou postáv, skúste ešte načrieť ďalej do nášho zoznamu.

9. Buried (2003)

Ďalšia séria z britskej produkcie rozpráva príbeh muža, ktorý si odkrúca dlhoročný trest v prísne stráženej väznici za niekoho iného. Chce tak ochrániť svoju rodinu pred zločincom, ktorý sa nehodlá pred ničím zastaviť. Show bola aj napriek výborným ohlasom a kritikám zrušená už po prvej sezóne. 

Buried však určite stojí za pozretie. Najmä pre jeho realistické zobrazenie tvrdého života vo väzení. Môžete sa tešiť na výborné herecké výkony, prepracovaný scenár a šokujúco pochmúrny záver celej série.

 8. Lovci väzňov (2011)

Seriál od autorov známeho Prison Break je jedným z najúspešnejších súčasnosti. Špeciálny vyšetrovací tím FBI dal dokopy podivnú skupinu trestancov, z ktorých každý má nejaké zvláštne schopnosti a jednu spoločnú vlastnosť. Všetci majú za sebou úspešné úteky z amerických väzníc. 

Úrady chcú využiť ich bohaté skúsenosti a znalosti pri hľadaní uniknutých väzňov výmenou za ich prepustenie z väzenia. Partička je teda chtiac-nechtiac donútená spolupracovať s federálmi, pretože kriminálnici sú v naháňaní kriminálnikov vždy lepší ako policajti.

7. Oz (1997)

Problém s týmto seriálom je v tom, že je až príliš realistický. Nad tým je už zrejme len vlastná skúsenosť, čo by si asi nikto z nás dobrovoľne nechcel zažiť. „Oz“ je prezývka Oswald State Penitentiary, zariadenia s najvyšším stupňom ostrahy pre tých najťažších zločincov. Seriál z americkej produkcie zobrazuje život trestancov v experimentálnom väzení. Extrémne prísne podmienky, nikdy nekončiaci dril a starostlivo riadené skupiny delené podľa rasy a sociálneho statusu, majú znížiť napätie medzi väzňami. Zdá sa však, že to nebude také jednoduché a prostredie skôr pripomína tlakový hrniec. Aj v takto kontrolovanom prostredí si totiž zločin, boj o moc či drogy nájdu svoju cestu.

6. Bad Girls (1999-2006)

Aj ďalšia úspešná séria z väzenského prostredia je z britskej produkcie. Do tretice to vyšlo aj televíznej spoločnosti ITV, ktorá natočila seriál Bad Girls. Show, ktorá sa dožila ôsmych sezón je považovaná za britskú odpoveď na nemenej úspešný austrálsky seriál Prisoner Cell Block H. Samotný úvod seriálu vás nenechá na pochybách s čím budete mať dočinenia, keď tehotná väzenkyňa potratí v cele a iná uväznená žena zase spácha samovraždu kvôli šikane. A dozorcovia rozhodne nepatria medzi svätých. Tvrdý príbeh dáva vyniknúť ľudským charakterom a tým aj herectvu hlavných protagonistov. Za úspechom seriálu ale stojí najmä silný a nápaditý príbeh trestankýň v krutom prostredí ženskej väznice.

5. Porridge (1974-1977)

Nie všetky príbehy z väzenského prostredia musia byť nevyhnutne depresívne. Dôkazom toho je britský komediálny seriál Porridge. Séria staršieho dáta z produkcie BBC zobrazuje story Normana Fletchera, ktorý sa za mrežami Kráľovskej väznice Slade viac menej úspešne pokúša preľstiť systém, ktorý sa ho snaží zraziť na kolená. Fletcher za každých okolností ostáva nad vecou a s ľahkosťou a vtipom na perách manipuluje zo spoluväzňami aj dozorcami. Povinné sledovanie pre milovníkov britského situačného humoru. 

4. Prisoner (1979)

Toto je seriál, ktorý to všetko odštartoval. Austrálska kultová séria známa aj pod názvom Prisoner: Cell Block H, dosiahla počas ôsmych sezón veľký úspech nielen doma, ale aj v zahraničí. Dej sa odohráva v ženskom detenčnom centre Wentworth, kde o svoje miesto bojujú nielen obyvateľky väzenia, ale aj personál, ktorý musí svoje každodenné starosti skĺbiť s náročným zamestnaním. 

Úspech seriálu neutíchol ani dekády po tom, čo boli produkované aj jeho prvé časti. Okolo show sa rozpútalo doslova šialenstvo a vznikla obrovská fanúšikovská základňa. Mnoho ľudí dokonca neváhalo nahrávať si všetky časti na VHS video pásky. Pri 692 epizódach to teda musela byť slušná kôpka videokaziet.

3. Prison Break (2005)

Tretie miesto obsadil aj slovenskému divákovi notoricky známy Prison Break. Určite sa rozpamätáte na prvú sériu, kde sa Michael Scofield v podaní Wentwortha Millera nechal dobrovoľne zavrieť do basy pre najťažších zločincov, aby zachránil svojho brata Lincolna Burrowsa, ktorý bol nespravodlivo odsúdený na smrť. Michael má dokonale premyslený plán na zorganizovanie úteku v prísne stráženom väzení vo Fox River. 

Príbeh hrdinov seriálu pokračuje ešte v troch ďalších sériách a je plný nečakaných zvratov a šokujúcich odhalení. Scenáristi sa s príbehom naozaj dobre vyhrali a na svoje si prídu najmä nadšenci „útekových“ seriálov z väzeňského prostredia. 

2. Orange Is The New Black (2013)

Americká komediálno-dramatická séria, ktorú jednoducho musíte vidieť. Rozpráva príbeh Piper Kerman, ktorá strávila pätnásť mesiacov v ženskej väznici za pranie špinavých peňazí. Zločin sa stal pred desiatimi rokmi, ale zákon je nekompromisný. Piper, ktorá si medzičasom vybudovala slušný a pokojný život, musí zrazu svoje pohodlie a bezpečie vyššej strednej triedy v New Yorku, vymeniť za oranžovú kombinézu a dril vo federálnej väznici.

Za sériou stojí Jenji Kohan, ktorý má s čiernou komédiou o drogách svoje skúsenosti. Režisérsky podpis na seriáli nesie aj populárna Jodie Foster. 

1. Wentworth (2013)

Na vrchole rebríčka (pre niekoho možno trochu nečakane) kraľuje nie americká, nie britská, ale austrálska seriálová show. Wentworth je seriál, ktorý bol v sledovanosti porazený len jedným jediným. Austrálčanmi tak milovaným a uctievaným športom. Táto show má v sebe naozaj všetko, čo by dobrý seriál mal mať – drámu, dynamiku, intrigy, sexuálny náboj, šokujúce odhalenia a zvraty a samozrejme skvelé herecké výkony... 

Pozrite si prvý diel a beznádejne sa za vami zatvoria brány nápravného zariadenia Wentworth. Spolu s hlavnou hrdinkou Beau Smith môžete poznávať ako chutí život vo väzení pre ženy, kde vládnu tvrdé pravidlá a niektorí sú si rovnejší ako rovní. Čakajú vás podivné priateľstvá, aliancie, šťastné aj smutné konce a hlavne tajomstvá, ktoré môžu poriadne zamiešať kartami.

Projekt Wentworth voľne nadväzuje na už spomínaný úspešný austrálsky seriál Prisoner. Mimochodom tento seriál si môžete práve v týchto dňoch pozrieť aj vy. V našich končinách bude mať premiéru od 2. apríla každú stredu na filmových staniciach FilmBox (vždy o 21.30) a FilmBox HD (vždy o 22.30). A ešte malé upozornenie: Toto naozaj nechcete pozerať zo svojou mamou.

Autor: Hlavný administrátor, dňa: 28. 03. 2014
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Povolené sú HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>

Viac informácií o možnostiach formátovania