Smutný klaun
Benny Hill
Malá tučná postava, okrúhla tvár, nápadná mimika, majster prevlekov, neposlušný jazyk, ktorý nedokázal udržať za zubami. Jeho humor má veľa prívlastkov – geniálny, vulgárny, groteskný, burleskný, dvojzmyselný, politicky nekorektný, dokonca sexistický... Aj tak ho milovali davy, svojimi skečmi sa preslávil po celom svete. Jeho show doma v Británii vysielali úctyhodných 36 rokov, až kým ho nevystriedala nová krv – Mr. Bean v podaní Rowana Atkinsona. Alfred Hawthorne Hill, známejší pod javiskovým menom Benny Hill patrí medzi najväčších britských komikov všetkých čias.

Vojna mu otvorila cestu k zábave

Hill sa narodil v medzivojnovom období, v roku 1924. V mladosti sa živil všetkým možným, len nie zábavou. K tej sa dostal až počas vojenskej služby, keď ho pred koncom vojny prevelili k armádnemu umeleckému súboru. Práve tu sa Benny, inšpirovaný slávnymi komikmi – najmä Charlie Chaplinom a Jackom Bennym, rozhodol, že napíše do veľkej knihy britského humoru vlastnú kapitolu. Mimochodom, práve Jack Benny bol inšpiráciou pre jeho pseudonym.

Začiatky Bennyho Hilla sa podobne ako u mnohých jeho slávnych rovesníkov spájajú s rádiom. Po vojne pôsobil ako rozhlasový herec, kde sa však výraznejšie nepresadil. Jeho hviezda začala rásť až s nástupom televízie, kde svoje prvé kroky urobil už v roku 1950. V 50. a začiatkom 60. rokov Hill vyprodukoval niekoľko zábavných programov, ktoré niesli jeho meno – pre televíziu aj pre rádio. Už v tomto období sa začal profilovať jeho typický humor založený na paródii slávnych – či už to boli James Bond alebo Beatles. 

Vyskúšal si aj filmovú produkciu, najmä v šesťdesiatych rokoch účinkoval vo viacerých snímkach ako Sen noci svätojánskej, Italian Job, alebo napríklad Báječní muži na lietajúcich strojoch. Jeho účinkovanie v rádiu, či filmové role však neohúrili, dieru do sveta nimi veru neurobil. To sa mu podarilo až vďaka jeho legendárnej Show Bennyho Hilla.

Benny Hill vs. Mr. Bean

Tá mu priniesla celosvetovú slávu. Program sa začal natáčať ešte v roku 1955, neskôr prešiel viacerými zmenami. Show Bennyho Hilla naplno ukázala Hillovu schopnosť kreatívneho písania, odhalila jeho umenie komika a baviča. Premiérové časti sa vysielali až do roku 1989, keď bol nečakane stiahnutý z vysielania a nahradený spomínaným Mr. Beanom. 

TIP: Legendárnu Show Bennyho Hilla si aktuálne môžete pozrieť na filmovej stanici Filmbox každý deň v ranných a dopoludňajších hodinách.

Stiahnutie aj napriek veľkej obľúbenosti bolo pre mnohých prekvapením. Thames Television argumentovala klesaním sledovanosti, vysokými nákladmi na produkciu a údajnou únavou Bennyho Hilla. Skutočnou príčinou však podľa niektorých zdrojov mal byť fakt, že sa jeho show stala v 80. rokoch terčom kritiky, ktorá ju odsudzovala ako vulgárnu s dvojzmyselnými narážkami. Pre Bennyho bola strata jeho show veľkou ranou, čo sa nepriaznivo odrazilo aj na jeho zdraví. Nasledujúci rok sa však Benny Hill so svojou show aj celým tímom vrátil, aby dobil Ameriku. Zorganizoval veľké a úspešné americké turné, ktoré trvalo takmer dva roky. 

Včasný odchod

Doma medzičasom prudko rástol počet hlasov, ktoré volali po návrate Show Bennyho Hilla na britské televízne obrazovky. Zdalo sa, že k tomu naozaj aj dôjde. Záujem o jeho show opäť prejavila Thames Television, aj konkurenčné Carlton a ITV. Prvé dve ponuky Hill odmietol a zdalo sa, že sa jeho show objaví na ITV, k tomu však už nedošlo. Benny Hill zomrel 20. apríla 1992 na fatálne zlyhanie srdca, presne v deň, keď mu bol poštou doručený nový kontrakt.

Smutný klaun

Ako to už s komikmi býva, vo svojich skutočných životoch sú utiahnutí a osamelí. Podobne to bolo aj s Benny Hillom, ktorý vskutku nemal jednoduchý život. Väčšinu života prežil v skromnosti, utiahnutý vo svojom dvojizbovom londýnskom byte. Nemal veľa priateľov a nemal šťastie ani na ženy. Dvakrát sa vraj chcel oženiť, dostal však košom. 

Ťažká cesta na vrchol, roky slávy, strmý pád, ale aj nezdravá životospráva a obezita podlomili Bennyho zdravie, čo sa mu nakoniec stalo osudným. Jeho koniec priblížila aj nenávistná kampaň, ktorá sa okolo neho v 80. rokoch rozpútala. Benny sa však snažil sústrediť na to, čo ho napĺňalo najviac – na svoju prácu. Snažil sa robiť humor pre masy, vtedy sa ale vždy nájde niekto, kto ho kritizoval a to znášal len veľmi ťažko. 

Slávni fanúšikovia

Benny Hill mal a stále má obdivovateľov po celom svete. Show sa vysielala po dekády v 140 krajinách. Ako jeden z mála zahraničných komikov dokázal Hill dobiť Ameriku, čo taktiež svedčí o veľkosti jeho génia. Medzi jeho fanúšikov patril aj slávny Charlie Chaplin, ktorý bol vlastne jedným z Hillových detských vzorov. Chaplin, ktorý taktiež žil veľmi uzavretým životom, dokonca Bennyho pozval do svojej rezidencie vo Švajčiarsku, kam sa dostala naozaj len hŕstka ľudí. Medzi nadšených obdivovateľov humoru Bennyho Hilla patril aj Michael Jackson, Burt Reynolds, Michael Caine, Anthony Burgess či Snoop Dogg.

Autor: Hlavný administrátor, dňa: 25. 09. 2013
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Povolené sú HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>

Viac informácií o možnostiach formátovania