Kvety červené ako krv
Kvety červené ako krv

„Na poliach flámskych divoké maky rastú, tam medzi krížmi, rada za radou.“ Tieto slová v anglofónnom svete pozná snáď každé školopovinné dieťa. Začína nimi báseň Johna McCrae, ktorú vraj kanadský poľný lekár zložil na korbe ambulančného vozidla a potom ju zahodil. Z blata ju vytiahol jeden z vojakov, aby sa v krajinách Britského Impéria stala všadeprítomnou: v kampani za kupovanie vojnových dlhopisov sa tlačila v novinách, na pohľadnice aj na poštové známky.

Básňou sa McCrae vyrovnával zo smrťou blízkeho priateľa, ktorý v roku 1915 padol na jednom z najkrvavejších bojísk prvej svetovej vojny. To leto bolo okolie belgického mestečka Ypres posiate kvetmi vlčieho maku, ktoré rozstrieľanej mesačnej krajine dodávali strašidelnú krásu. Odolná kvetina rašila na posledných miestach s dostatkom živín – nad hrobmi padlých.

V druhom roku vojny tu došlo k prvému významnému nasadeniu bojových plynov v dejinách. V popoludňajších hodinách 22. apríla sa z nemeckej strany frontovej línie začal šíriť žltozelený oblak voňajúcu po korení a ananáse. Francúzski dôstojníci vyburcovali svoje mužstvo v domnienke, že ide o dymovú clonu, ktorá má kryť nemecký útok.

Keď sa zlovestný mrak dovalil do francúzskych zákopov, muži sa začali sťažovať na pálenie v krku a bolesti v hrudníku. Po niekoľkých minútach začali strácať zrak a dusiť sa a ako sa plyn usadzoval v zákopoch, zúfalí vojaci vyskakovali priamo do nepriateľskej paľby. Nakoniec ich v ten deň padlo šesť tisíc a ďalšia tisícka Kanaďanov bola zabitá pri pokuse uzavrieť šesťkilometrovú trhlinu vo frontovej línii Dohody. Následkom jedu sa kanadské posily bránili tak, že sa vymočili do handier, ktoré si prikladali na ústa. Amoniak v moči pomáhal neutralizovať chlór obsiahnutý v plyne.

Ríšske vrchné velenie s takýmto „úspechom“ novej zbrane nepočítalo: jej prvé nasadenie na ruskom fronte dopadlo fiaskom, keď plyn v mínusových teplotách skvapalnil. Kolaps dohodového frontu teda Nemci nedokázali využiť, nehľadiac na to, že si nasadenie bojového plynu vyžiadalo nemálo obetí aj vo vlastných radoch. Velitelia sa totiž spoliehali na to, že oblak roznesie vietor, ktorý sa však naraz obrátil proti vojakom, ktorí museli päť a pol tisíca štyridsaťkilových nádrží doniesť a otvoriť čo najbližšie k frontovej línii.

Bojový plyn, ktorí Nemci použili neskôr podľa miesta prvého použitia nazvali yperit. Tento alebo iné bojové plyny boli v konfliktoch použité ešte mnohokrát, aj vojskami Dohody. Kvety maku sa v západnej Európe a za veľkou mlákou stali symbolom strašných obetí, ktoré priniesla celá generácia mladých ľudí. Na výročie konca svetovej vojny ich ľudia pokladajú na pomníky padlých a pripomínajú si ich na goliere oblečenia.

McCrae boje pri meste Ypres prežil, v posledných mesiacoch vojny však vyčerpaný podľahol zápalu pľúc a zápalu mozgových blán. 

Tento rok si v lete pripomíname 100. výročie vypuknutia 1. svetovej vojny. Viac o tejto nechválne známej kapitole ľudských dejín si môžete pozrieť v seriáli Na flámskych poliach, ktorý mapuje príbeh flámskej rodiny, ako zápasí s útrapami začínajúcej sa 1. svetovej vojny. Oceňovanú sériu si v česko-slovenskej premiére môžete počas leta pozrieť na kanáloch FilmBox (každá sobota o 21:00) a FilmBox HD (každá nedeľa o 21:00)

Autor: Hlavný administrátor, dňa: 03. 07. 2014
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Povolené sú HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>

Viac informácií o možnostiach formátovania