Gangstri medzi klokanmi
Ostré ako britva
Ak povieme slávni mafiáni, väčšina ľudí si ihneď spomenie na Al Caponeho, či Bugsy Siegla. Málokto však pozná Kate Leigh alebo Tilly Devine. Pritom ich príbeh je nemenej zaujímavý. Možno aj preto, že neboli gangstri, ale gangsterky. A nevládli uliciam Chicaga, ale Sydney.

Dvadsiate roky boli v mnohom prelomové. Všetky dovtedajšie istoty a hodnoty utopili hrôzy vojny a jej politické dôsledky. Nadišla nová doba. Ženy, dovtedy považované za menejcenné, organizovali život v závetrí vojnových frontov a zabezpečovali vojnovú výrobu. Začali si strihať vlasy na krátko, pohodlne sa obliekali a tancovali do rytmov černošskej Ameriky. Architektúra zavrhla samoúčelný ornament a začala stavať viac funkčné stavby určené pre nového človeka priemyselného veku. Technický vývoj zrýchlený vojnou priniesol aj rozmach automobilizmu, kinematografov, či elektrický prúd do domácností.

Organizovaný zločin vo svetle reflektorov

Veľké svetové metropoly pulzovali životom, Paríž, Berlín, Barcelona či New York boli centrom moderného sveta a doslova pulzovali novým životom. Ten však zo sebou niesol aj tienisté stránky – uvoľnenie mravov, rôzne represívne opatrenia ako napríklad prohibícia, či zákaz nosenia zbraní a samozrejme rozmach organizovaného zločinu.

Inak tomu nebolo ani u protinožcov, aj keď treba povedať, že táto časť austrálskej histórie je našincovi vzdialená asi tak ako Austrália sama. Ak vás však zaujímajú „gangsterky“ z tohto obdobia, nemali by ste si nechať ujsť austrálsky seriál Ostré ako britva (Underbelly: Razor). Trinásťdielna gangsterská sága sa stala najsledovanejším dramatickým seriálom v histórii austrálskej televízie. Úspešná bola aj jej knižná predloha, ktorá získala renomované austrálske ocenenie krimi literatúry Cenu Neda Kellyho. S hrdinami a hrdinkami trinásťdielneho seriálu sa môžete od 27. júna stretávať vždy vo štvrtok o 21:00 na filmovom kanáli FILMBOX HD.

Kráľovná zločinu

Podobne ako v USA aj v Austrálii bol v 20tych rokoch sprísnený predaj alkoholu. Keďže dopyt vysoko prevyšoval ponuku, z výroby a predaja alkoholu sa stala neodolateľná príležitosť pre organizovaný zločin. Kráľovnou ilegálneho obchodu s alkoholom bola Kate Leigh, ktorá medzi rokmi 1919 až 1955 prevádzkovala tri desiatky nelegálnych „nalievární“, nazývaných sly-grog store. Iróniou je, že ona sama pritom bola abstinentkou a nefajčiarkou.

Zato sa neštítila prostitúcie a hazardu. A keď bol mimo zákon postavený aj kokaín, horlivo sa chytila aj tejto „obchodnej“ príležitosti. Do tej doby totiž bola táto droga považovaná za neškodný „životabudič“, čo vtedy robilo z Austrálie krajinu s najvyššou spotrebou kokaínu na svete. 

Strmý vzostup, strmý pád

Kate Leigh vybudovala neobyčajne efektívnu drogovú distribučnú sieť, na ktorej sa podieľali podplatení lekári, chemici aj námorníci. Predaj bieleho prášku sa stal nakoniec hlavnou príčinou jej legendárneho bohatstva. To aj rada nechala vystavovať na obdiv, najmä v súdnej sieni, kde bola častým hosťom. Za polstoročie sa pred súd dostala presne 107 krát, do väzenia sa dostala celkovo trinásťkrát. Na výsluchy chodila zásadne v najextravagantnejších šatách a zakladala si na tom, aby na žiadnom jej prste nechýbali diamantové šperky. Na druhej strane je nutné poznamenať, že sa dokázala o svoje bohatstvo aj podeliť. Počas hospodárskej krízy podporovala rodiny nezamestnaných a neskôr aj vojnové ťaženie svojej vlasti.

Potom, ako ju úrady v roku 1954 donútili vyrovnať nezaplatené dane, skončila v trpkej chudobe, v ktorej aj umrela vo veku 85 rokov. Posledné roky prežila v malej komore v dome, ktorý jej kedysi patril a kde prevádzkovala jednu zo svojich krčiem.

Gangstri s britvami

Aj keď samotná Kate nenosila žiadnu zbraň, jej obchody chránila sieť gangstrov vyzbrojených britvami. Zbrane, podobne ako alkohol v tomto období boli obmedzované a prípadné porušenia sa tvrdo trestali. Gangy sa však vynašli a začali používať britvy, ktoré boli bežné a nevzťahovalo sa na nariadenie o zbraniach. 

Pouličné vojny, zvané aj razor gangs tak dali meno aj spomínanému seriálu Ostré ako britva, ktorý sa sústredí na súperenie Kate Leigh a jej hlavnej rivalky Tilly Devine. O pol generácie mladšia gangsterka sa narodila do známej londýnskej rodiny kriminálnikov a do Sydney sa dostala so svojím prvým manželom, viacnásobným vrahom.

Bohatšia než kráľovná

Tilly Devine začínala ako príležitostná zlodejka a dílerka kokaínu. Neskôr riadila sieť nelegálnych barov, notoricky známou sa však stala ako prostitútka a kupliarka. Mala dobré kontakty aj vo vyššej spoločnosti, kde s úspechom ponúkala elegantné dievčatá jemných mravov. Jej zákazníkmi boli politici, obchodníci, bohatí a vplyvní muži. Dohadzovala im ženy z nižšej vrstvy, ktoré chudoba donútila k občasnej prostitúcii. Nezabúdala však ani na chudobnejších zákazníkov. Námorníkom a robotníkom zase ponúkala staršie ženy, zvané aj boat girls.

Podobne ako Kate Leigh, aj Tilly Devine nahromadila obrovský majetok, ktorým sa v žiadnom prípade netajila. Aj keď jeho veľkú časť vynaložila na podplácanie policajtov a úradníkov, pred súdom sa ocitla až dvestokrát a taktiež okúsila aj život za mrežami. Nemenej pestrý bol aj jej súkromný život. Jej násilnícky prvý manžel ju takmer zabil, druhý manžel zase od Tilly „schytal“ guľku len dva mesiace pre svadbou. Aj napriek tomu však toto manželstvo vydržalo trinásť rokov, kým jej manžel nezomrel na rakovinu. 

Tilly nakoniec zdieľala s Kate rovnaký osud, keď ju úrady obrali o všetok nezákonne nadobudnutý majetok. Aj napriek tomu nič neľutovala. „Som šťastná žena. Mávala som viac diamantov ako anglická kráľovná,“ zverila sa médiám na sklonku svojho života. Tilly Devine zomrela opustená a v chudobe v roku 1970, podobne ako jej manžel, na rakovinu.

V seriáli Ostré ako britva stvárnila jednu z hlavných postáv aj Novozélanďanka Danielle Cormack, ktorú slovenskí diváci poznajú zo seriálu Xena. Seriál je jednou zo zatiaľ šiestich natočených sérii projektu Underbelly, ktorý mapuje prekvapivo farbistú históriu austrálskej a novozélandskej kriminality minulého storočia.

Autor: Hlavný administrátor, dňa: 26. 06. 2013
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Povolené sú HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>

Viac informácií o možnostiach formátovania