Coco Chanel: Zo sirotinca na výslnie
Coco Chanel - Filmbox Extra
Značka Coco Chanel je vo svete módy ikonou. Je vyjadrením dobrého vkusu a luxusu. Málokto však tuší, že sa za týmto menom stojí žena s neobyčajne pohnutým osudom.

Keď svet vstupoval do prvej svetovej vojny, móda bola na pokraji záujmu. Ženy a dámy mali iné problémy ako riešiť svoj šatník. Móda stála v ústraní, nosili sa šnurovačky a korzety, ktoré tak trochu symbolizovali vtedajšiu dobu – boli nepríjemné, tesné, upäté. Zmena visela vo vzduchu a v dvadsiatych rokoch prepukla doslova v revolúciu v oblasti módy. Dovtedy neznáma módna návrhárka Coco Chanel priniesla do temného sveta vtedajšej módy úplne nový vietor. 

Jej „haute couture,“ doslova vysoké krajčírstvo, prinieslo do dámskych šatníkov doslova revolúciu. Drobná Francúzka prišla s úplne novým poňatím ženskej krásy, pričom stavila najmä na pohodlie a účelnosť. Jej dosah na spoločnosť v ťažkom období bol taký veľký, že ju časopis Time zaradil ako jediného predstaviteľa módnej branže medzi elitnú stovku najvplyvnejších ľudí minulého storočia.

Milionárka z chatrče

Gabrielle Bonheur Chasnel, ako znelo jej skutočné meno, sa narodila do chudobných pomerov. Jej matka bola práčka a otec obchodník. Práve kvôli jeho zamestnaniu sa rodina neustále presúvala z jedného mesta do druhého. Matka jej zomrela na následky podlomeného zdravia a ťažkej práce, keď mala Gabrielle jedenásť rokov. Otec sa nevládal starať o svoje deti, tak mladá Gabrielle skončila v drsných podmienkach cirkevného sirotinca. Neskôr sa snažila kamuflovať ťažké detstvo dobrodružnými historkami, ktoré ako dieťa zažila.

V detskom domove sa naučila šiť a krajčírstvo sa stalo aj spôsobom jej obživy, keď ústav opustila. Jej začiatky boli neľahké a tak si talentovaná Gabrielle privyrábala ako speváčka v dôstojníckych kluboch. Práve tu sa zrodila jej prezývka Coco, údajne podľa jednej piesne, ktorú spievala. Síce ako speváčka neprerazila, ale podarilo sa jej uspieť na inom „fronte“. Stretla svojho prvého veľkého obdivovateľa, ktorý bol zhodou okolností dedičom textilného impéria. Tu sa jej otvorila cesta k jej budúcej sláve. S Étiennom Balsanom žila v prepychu na jeho zámku, kde si osvojila nielen spôsoby vyššej spoločnosti, ale získala aj skúsenosti a výborné kontakty.

Zrod hviezdy

Po roku života s Balsanom sa zoznámila s Arthurom Capelom. Jeho vyberaný štýl a elegancia kapitána jazdectva výrazne inšpirovali mladú Coco. Začala sa rodiť hviezda. Podľa všetkého to bol Capel, ktorý vymyslel aj nezameniteľnú vôňu ikonického parfému Chanel No° 5. Nebol však len návrhárkinou inšpiráciou, ale aj mužom jej života. Keď v roku 1919 zomrel pri autonehode, dala na mieste nešťastia postaviť pomník a až do konca svojho života sem nosila kvety.

Bol to práve Capel, s ktorým Coco Chanel otvorila svoj prvý butik v letovisku Deauville na brehu Atlantiku. Vtedy už bola uznávaná návrhárka klobúkov. Svoj prienik do sveta módy potvrdila otvorením ďalšieho butiku v alpskom letovisku pre bohatých v Biarritzi, či v hlavnom meste módy, v Paríži. 

Revolúcia menom Chanel

Coco Chanel vyzdvihovala svojou módou ženskosť a štíhle línie, propagovala športový aj praktický styling. To sa okamžite stalo obrovským hitom a ženy začali do jej modelov chudnúť, jej radikálnu zmenu módy prijali široké vrstvy spoločnosti. Začiatkom dvadsiatych rokov sa spustila doslova lavína dopytu po jej modeloch, čo Coco prinieslo nielen slávu, ale aj obrovský majetok. Vo svojej dobe bola považovaná za najbohatšiu ženu sveta.

Kontroverzná Coco

Súkromný život Coco Chanel je rovnako neuveriteľný ako jej podnikateľský príbeh. Coco mala blízky vzťah s najmocnejšími mužmi svojej doby, mnoho z nich patrilo medzi jej obdivovateľov, či dokonca uctievačov. Po vojne jej hrozila perzekúcia pre údajnú kolaboráciu s nacistami, z problémov ju mal vtedy vysekať samotný Winston Churchill. Aj keď za tým zrejme nebola priazeň k návrhárke. Boli to skôr politické dôvody a obava z obrátenia pozornosti na antisemitizmus a zaujatie nacistickou ideológiou, ktoré v britskej smotánke tej doby neboli ničím výnimočným. 

Po vypuknutí 2. svetovej vojny sa rozhodla zavrieť svoju firmu, následkom čoho prišlo o prácu 3000 ľudí. Argumentovala tým, že „teraz nie je doba, ktorá praje móde.“ Svoju pozornosť sústredila na predaj parfumov. Mala minoritný podiel vo firme Bourjois a keď sa majoritní vlastníci museli pred nemeckou okupáciou stiahnuť do amerického exilu, ostala na čele spoločnosti sama. S tým súvisí aj jej ďalšia kontroverzia. Pokúsila sa firmu bratov Wertheimerovcov, ktorí boli židovského vyznania, arizovať vo svoj prospech.

Coco Chanel sa nacistov nestránila, ba práve naopak. V tom čase bývala v nacistami obsadenom luxusnom hoteli Ritz. Dokonca mala románik s vysokým dôstojníkom SS Gűntherom von Dincklage, ktorý bol priamym podriadeným nechvalne známeho Reinharda Heidricha. Podľa niektorých prameňov sa dokonca stretla aj s Himmlerom, ktorý bol najvyšším predstaviteľom SS. Pre neho mala podniknúť tajnú misiu, ktorá mala podkopať odpor Veľkej Británie voči Tretej ríši. Napriek jej vynikajúcim kontaktom sa však operácia Modelhut (Model klobúka) minula svojim účinkom. 

Chanel vs. Dior

Napriek svojmu napojeniu na nacistov jej nikdy neboli dokázané vážne prešľapy. Krátku dobu síce pobudla vo väzení, ale neskôr bola prepustená na slobodu a rozhodla sa odísť do švajčiarskeho exilu. Hovorí sa, že svojmu milencovi Gűntherovi von Dincklage zaplatila veľké čiastky, aby ju vo svojich pamätiach, ktoré po vojne publikoval, nespomenul.

Po vojne sa Coco Chanel aj napriek viacerým pokusom už nepodarilo získať späť svoje predvojnové pozície vo svete módy. Tej začal vládnuť Christian Dior, ktorý do „haute coutour“ vrátil korzety, proti ktorým Coco Chanel tak brojila. Aj napriek tomu však patrila medzi uznávané návrhárky, jej módou sa pýšili celebrity ako Romy Schneider či Jackie Kennedy. 

Príbeh Coco Chanel je možno kontroverzný, ale je nesporne zaujímavý a inšpiratívny. Chudobné dievča z detského domova sa vypracovalo na jednu z najbohatších a najvplyvnejších žien svojej doby. Jej nesporný talent a ambicióznosť ju doviedli až na samotné hranice toho, kam sa žena v jej dobe vôbec mohla dostať. Aj keď počas svojho života urobila viacero chýb, svetu zanechala dedičstvo, ktoré dodnes profiluje módu a populárnu kultúru po celom svete.

Pútavý príbeh Coco Chanel si môžete pozrieť v stredu 5. marca o 21.00 alebo reprízu v sobotu 15. marca o 10.00 vždy v dvoch dieloch po sebe na filmovom kanáli Filmbox Extra.

Autor: Hlavný administrátor, dňa: 26. 02. 2014
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Povolené sú HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>

Viac informácií o možnostiach formátovania