Cesta draka z Hong Kongu až do Hollywoodu
Cesta draka z Hong Kongu až do Hollywoodu
Prepracovaným scenárom, či výnimočnými hereckými výkonmi väčšina z nich neoplýva, rovnako neohromia ani trikové efekty. Nemajú za sebou silný Holywood, s bohatým filmármi a nablýskanou produkciou. Napriek tomu majú dodnes množstvo fanúšikov a vlastný, pre mnohých kultový žáner. Reč je o kung-fu filmoch.

Prinajmenšom z pohľadu západu je „Mekkou“ filmov o bojových umeniach Hong Kong. Prístav v delte Perlovej rieky bol odjakživa jednou z brán do Číny a miestom stretu rôznych kultúr. Nie je náhodou sa práve tu stretávala čínska estetika a tradičný spôsob rozprávania, s prvkami hollywoodskych akčných filmov. Práve tu vznikol jedinečný a po celom svete obľúbený žáner, ktorý v posledných rokoch ovplyvňuje aj západnú filmovú tvorbu. 

Princíp wuxia

Prvé čínske akčné filmy boli skôr transformáciou dvetisícročnej tradície literárneho žánru wuxia na strieborné plátno. Hrdina týchto príbehov zvyčajne pochádza z nižších spoločenských vrstiev, nie je však nevoľníkom ani vojakom, ale spravidla mníchom. Ide odnikiaľ nikam, či za vyšším poslaním, keď sa na svojej ceste stane svedkom bezprávia, ktoré nakoniec vyprevadí zo sveta. Popri neobyčajne vyvinutom zmysle pre spravodlivosť a prísnych zásadách, mu v tom pomáha aj majstrovská znalosť tradičných bojových umení.

Začiatkom tridsiatych rokov sa v susednej Číne dostala k moci politická strana Kuomintang, ktorá žáner wuxia zakázala ako spiatočnícky. To spôsobilo jeho úpadok aj v susednom Hong Kongu. Súboje meča a nadprirodzeno tak nahradil „ľudovejší“ boj päsťami, kopy  a svetské námety.

Tento úpadok však netrval dlho a žáner wuxia bol späť. Po vojne sa vrátil na výslnie s ešte väčšou dávkou akrobacie. Štúdiá a producenti ako legendárni Shaw Brothers či Godfrey Ho, žáner obrodili a ďalej rozvíjali. Vtedy si začal hľadať svoju cestu aj za oceán – predovšetkým do Ameriky. 

Celosvetový úspech

Keď sa začiatkom sedemdesiatych rokov zrodila hviezda menom Bruce Lee, pre žáner to znamenalo celosvetový úspech. Snímky ako Veľký šéf alebo Návrat Draka z Leeho urobili superstar a idol jednej generácie. Netrvalo dlho a začali sa rodiť jeho európski a americkí nasledovníci, počnúc hercami ako Jean-Claude Van Damme a končiac Wesley Snipesom. 

V osemdesiatych rokoch sa hongkongská tvorba začala stále častejšie prikláňať k súčasným urbánnym námetom namiesto tradičných prírodných kulís. Vynovený žáner priniesol aj ďalšiu novinku – komediálne prvky a divoké kaskadérstvo. Svojou majstrovskou technikou sa v tomto období preslávili napríklad Jackie Chan a Jet Li. 

Druhý menovaný, bývalý čínsky majster v tradičnej disciplíne kung-fu, zvanom wushu, sa ocitol pred kamerou ani nie dvadsaťročný. Slávu mu priniesla séria tzv. šaolinských filmov. (Jeden z nich – Šaolinské bojové uměnie si najbližšie môžete pozrieť už v sobotu 29.  júna na filmovom kanáli FILMBOX HD.)  Obidvoch hercov nakoniec osud zavial na opačný breh Pacifiku, kde účinkovali v mnohých hollywoodskych produkciách. 

Kung-fu a`la Hollywood

Odchod viacerých hviezd žánru do Hollywoodu bol dôsledkom ťažkej krízy, ktorou si hongkongský filmový priemysel prešiel v deväťdesiatych rokoch, a z ktorej sa doteraz zotavuje. Medzi príčiny úpadku patrila nadprodukcia a tematické vyčerpanie žánru, ale aj rozmach nelegálneho šírenia filmov po celom svete. To už ale boli kung-fu filmy dávno súčasťou globálneho mainstreamu. 

Dnes je to práve Hollywood, kde sa filmári inšpirujú klasikou hongkongskej tvorby. Prvky a tematiku klasických bojových filmov nájdeme v mnohých akčných trhákov ako napríklad Smrtnosná pasca, Romeo musí zomrieť, Križovatka smrti, Bozk draka, Nepostrádateľný, Múmia, či v animovanom Kung-fu panda. Hviezdy bojových filmov si zahrali po boku takých hviezd ako Mel Gibson, Sylvester Stallonne, Jason Statham, Brendan Fraser a mnohí ďalší. Osobitnou kapitolou je tvorba Quentina Tarantina, ktorý týmto klasikám venuje špeciálnu pozornosť. 

Autor: Hlavný administrátor, dňa: 28. 06. 2013
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Povolené sú HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>

Viac informácií o možnostiach formátovania