Tsalam – himalájska soľná magistrála
Tsalam – himalájska soľná magistrála
Vyskúšali ste už himalájsku soľ? Je to najčistejšia soľ, aká sa na našej planéte nachádza. Jej prvým poznávacím znakom je ružová farba a do celého sveta sa dostáva po Soľnej ceste Tsalam, ktorá patrí medzi najmenej prebádané obchodné cesty na s

Dolpa je jedna z najväčších provincií Nepálu. Zároveň patrí aj medzi tie najodľahlejšie. Dodnes sa tu nachádza len jedno auto a žiadne cesty, čo svedčí o jej izolovanosti a ťažkej prístupnosti. V posled-ných rokoch sa v regióne rozvíja turistický priemysel, najmä vysokohorský trekking. Dolpa však stále patrí medzi najmenej navštevované nepálske oblasti. Odvážlivcom a dobrodruhom, ktorí si sem nájdu cestu sa však odmení dychberúcimi pohľadmi a zážitkami na pomedzí možného a fantázie. 

Dolpa - totálne Himaláje

Návštevníkov čakajú Himaláje v tej najčistejšej forme – magická panoráma veľhôr so svojimi nebotyčnými končiarmi, prastaré osady, kde sa duchovno a mysticizmus dajú krájať, pleskot modlitebných vlajok trepotajúcich sa vo vetre a najmä všadeprítomný pokoj. 

Hory regiónu Dolpa však skrývajú aj ďalší poklad, ktorý oku návštevníka zostáva ukrytý. V nedostupných horských častiach regiónu sa z hĺbky prastarých hôr ťaží vzácna ružová soľ, známa aj ako himalájska soľ. Je možno príznačné, že soľ vo svojej najčistejšej podobe sa nachádza práve v posvätných Himalájach, tam kde sa zem dotýka neba. Jej ložiská sa nachádzajú hlboko pod nepálskymi horami a údoliami, kde boli celé veky chránené pred vonkajšími vplyvmi a znečistením. 

Himalájska soľ

Vek himalájskej soli sa odhaduje na úctyhodných 250 miliónov rokov a podľa vedcov vznikla vysušením pravekých morí. Jej zloženie si preto zachovalo chemickú štruktúru morskej vody v prastarých oceánoch a to ju robí jedinečnou. 

Možno aj preto jej využitie začína, ale určite nekončí len v kuchyni. Obyvatelia Himalájí už pradávno objavili blahodarné účinky na telo aj ducha. Ich výpočet znie až neuveriteľne, keď si pomyslíme, že ide o soľ. Pomáha očisťovať organizmus od toxických látok, zabraňuje tvorbe kameňov, pôsobí proti astme a alergiám, čistí tráviaci trakt, či dokonca upraví krvný tlak. Soľný roztok vdýchnutý nosom pomôže prečistiť dýchacie cesty a dutiny, pomáha zmierniť prejavy či dokonca liečiť kožné choroby a ekzémy.  

Ružová soľ dodnes hrá významnú rolu pri rituáloch ajurvédskej medicíny či tradičných liečebných postupov v hornatých regiónov Himalájí. V minulosti sa jej hovorilo aj kráľovská soľ, pretože si ju mohli dovoliť len vyvolení. Dnes je pomerne bežná, dostať ju vo väčších supermarketoch alebo špecializovaných obchodoch.

Tsalam – starodávna soľná cesta

Svet pozná himalájsku soľ už stovky rokov, dodnes sa však na jej ťažbe a transporte veľa nezmenilo. Obyvatelia horských dediniek Dolpy sa každoročne vydávajú do hôr ťažiť kamennú soľ, ktorú neskôr karavány jakov zvážajú do nižších oblastí na ďalšie spracovanie. Je to začiatok výnimočnej soľnej cesty odpradávna nazývanú Tsalam. Medzi nepálskymi obchodníkmi sa o nej hovorí aj ako o Ceste bieleho zlata, čo symbolizuje nenahraditeľnosť tejto obchodnej cesty pre domácich obyvateľov. Pre väčšinu z nich je to jediný zdroj obživy a šanca prežiť dlhú a neľútostnú himalájsku zimu. 

Ak si Tsalam chcete prejsť, pripravte sa na poriadne náročnú trasu. Jej väčšia časť sa vinie vo výške viac ako 4 kilometre ponad východnú časť Himalájskej náhornej plošiny. Podľa dobrodruhov, ktorí si ju prešli, budete prechádzať zložitým, odľahlým a vo svojej podstate veľmi skľučujúcim terénom. Prejdete večne zasneženým územím divokých Golockých nomádov, posvätným pásom hôr Amye Maqen až po južnú provinciu Quinghai. Jedna z najťažších a doteraz takmer neprebádaných obchodných ciest svojich pútnikov sprevádza tajuplnými končinami Himalájí, ktoré kultúrne, historicky a geograficky patria medzi najmenej zdokumentované miesta na celej planéte.

Himalaya

Život prostých nepálskych baníkov a obchodníkov zo soľou sa podarilo zdokumentovať francúzskemu fotografovi a režisérovi Ericovi Valli vo filme Himalaya. Jeho snímka je príbehom dedinčanov, ktorí ťažia vzácnu soľ a karavány jakov ju prevážajú po Soľnej ceste z Himalájskej plošiny do nižších oblastí, aby ju vymenili za obilie. Epické dobrodružstvo z najodľahlejšieho regiónu sveta si môžete pozrieť na filmovom kanáli Filmbox HD v pondelok 3. marca o 16:10 alebo vo štvrtok 13. marca o 8:05 ráno.

Autor: Hlavný administrátor, dňa: 20. 02. 2014
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Povolené sú HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>

Viac informácií o možnostiach formátovania